Aantal P2P-gebruikers daalt massaal

Aantal P2P-gebruikers daalt massaalHet aantal P2P-gebruikers in de Verenigde Staten is de voorbije 3 jaar ruimschoots gedaald. Zo blijkt uit een onderzoek van NPD Group.

Volgens de onderzoekers maakten in 2007 nog 28 miljoen Amerikanen gebruik van P2P-software. Drie jaar later, eind 2010, waren dat er nog maar ’16 miljoen’. Ook het aantal downloads per kwartaal per persoon daalde van 25 naar 18. Als grootste oorzaak wordt het aantal lopende rechtszaken tegen P2P-aanbieders gezien. Momenteel lopen er bijvoorbeeld onder andere onderzoeken en rechtszaken tegen Limewire en The Pirate Bay. Limewire was bijvoorbeeld goed voor 60 procent van het Amerikaanse P2P-verkeer.

Zelf vermoed ik dat de daling ook met andere factoren te maken kan hebben. Een grote reden is vermoedelijk ook de toegenomen populariteit van nieuwsgroepen. Het downloaden van materiaal via USEnet gaat vele malen sneller dan bij P2P. Daarbij loop je met Pear 2 Pear, tenminste wanneer je jouw downloads ook weer netjes deelt met anderen, dat je gezien wordt als een uploader en dit is ook in Nederland wel strafbaar. Bij newsgroups heb je dit probleem niet, tenminste het is minder goed zichtbaar.

Een andere reden voor de daling kan zijn dat mensen met alle 3D films toch liever de film zien in de biosscoop. Maar eigenlijk was P2P / torrents voor film sowieso niet echt ideaal. Eigenlijk is bijvoorbeeld Limewire / Frostwire veel meer in gebruik voor de download van muziek.

En Youtube en andere vergelijkbare video sites kunnen ook als oorzaak worden gezien. Je kunt veel muziek video clips gewoon via deze video sites bekijken. Dan hoef je het niet meer te downloaden.

Of wat dacht je van nieuwe mogelijkheden die dankzij Spotify, Last.fm of Blip.fm worden geboden? Geheel gratis online muziek luisteren. Ja dan is de behoefte om alle muziek in je bezit te hebben ook een stuk minder.

Dus ik noem denk ik genoeg redenen om de conclusie van het onderzoekteam wat kort door de bocht te noemen.

Share

Gerelateerde Artikelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *