How-to: E-book maken

How-to: E-book makenE-books vormen de lectuur van de toekomst. Waarom zou je echter alleen betalen voor e-books, terwijl je er ook zelf aan zou kunnen verdienen? Deze tutorial legt je uit wat e-books precies zijn en hoe je zelf aan de slag kan.


E-books worden het vaaks gefabriceerd in .exe of .pfd-bestanden voor je computer, smartphone of tabletcomputer. Op die manier vermeiden auteurs dat hun werk ongewenst wordt bewerkt en vervolgens verspreidt. E-books zijn via diverse handelswebsites als Amazon.com of Bol.com te verkrijgen, of via gespecialiseerde websites. Het volstaat vaak om de combinatie van je trefwoord + ‘e-book’ erachter te gebruiken in een zoekmachine om een e-book omtrent dat onderwerp te vinden. Maar waarom zou je alleen betalen voor e-books of deze lezen, terwijl je perfect van thuis uit ook een e-book kan schrijven?

Het schrijven van een e-book
Een handig programma om e-books te schrijven is het oude bekende tekstprogramma Microsoft Word. Veel mensen zullen zich dan even in het haar krabben omdat ze nog nooit de optie ‘e-book’ of dergelijke terug vonden in Word. Geen paniek. Het typen zelf doen we in Word, maar voor het uiteindelijke .pdf-formaat moeten we even verder kijken.

Stappen:
1. Zoek een onderwerp dat je boeit, of waarover je veel weet. Begin niet onvoorbereid aan het schrijven van een e-book, maar raadpleeg andere websites of boeken omtrent het onderwerp. Zo kan je je lezers meer informeren en uiteindelijk ook boeien.
2. Laat je pen de vrije loop binnen Word. Schrijf op een nette manier, maar heb ook oog voor het luchtige. Een gepaste anekdote of leuk mopje is altijd op zijn plaats.
3. Werk met alinea’s, tussentittels en vooral: een inhoudstafel bij het begin. Op die manier krijgen kopers de indruk dat er echt werk schuilde achter het e-book en de betaalde prijs loont.
4. Zou een inleiding niet misstaan aan het begin van je werk? Handig is het om dezelfde inleiding te gebruiken aan het begin van je boek, als op je website om mogelijk kopers te lokken.
5. Herlees op eventuele fouten. Niets is hinderlijker voor een lezer dan over stomme dt-fouten of andere vermijdbare taalfouten te moeten struikelen.

Omzetten naar een .pdf-bestand
Methode 1:
Via methode 1 gaan we ons word-bestand in het programma zelf omzetten naar een .pdf. Ga naar de office-knop en klik vervolgens op ‘opslaan als’. Selecteer tenslotte in het submenu ‘Opslaan als PDF of XPS’.

Methode 2:
deze methode is handig voor personen die niet beschikken over Word of over een oudere versie dan Office 2007.
1. Download het programma CutePDF (http://www.cutepdf.com/Products/CutePDF/writer.asp), en volg de stappen in het installatieproces.
2. Wanneer de installatie voltooid is, open je Word programma via Start – alle programma’s of via een snelkoppeling op het bureaublad.
3. Open binnen Word je e-book, en druk vervolgens crtl + p, of ga naar Start – afdrukken.
4. Selecteer bij de beschikbare printers ‘CutePDF writer’, en druk op ‘OK’.
5. Wanneer het ‘printen’ voltooid is, zal er een venstertje verschijnen. Hierbinnen kan je de bestandsnaam van het .pdf-bestand of de locatie van het bestand wijzigen.

En nu?
Het promoten kan van start gaan. Je kan je e-book promoten op websites, er zelf een website voor oprichten, of het verkopen via eBay. De keuze is geheel aan u. Succes!

 How to: E book maken

Share

Gerelateerde Artikelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *