Howto: Wachtwoorden

Howto: WachtwoordenWachtwoorden zijn op internet zo ingeburgerd en vaakvoorkomend dat je het vanzelfsprekend vindt om het overal in te geven. Wat velen echter vergeten is dat dat luttele wachtwoordje je gegevens van het hele wereldwijde web afscheidt.


Waarom gebruiken we het?
We gebruiken ons wachtwoord onder andere voor het lezen van onze e-mails, het bezoeken van sociale netwerksites of om in te loggen op de website van de sportvereniging. Om al die wachtwoorden te kunnen onthouden, is het verleidelijk om een eenvoudig paswoord te kiezen. Toch is het riskant om aan die lokroep toe te geven, hackers zullen zo sneller toegang krijgen tot je account of e-mailadres. Hackers plegen vervolgens een inbreuk op de privacy en gaan aan de haal met gegevens waarvan je niet wilt dat ze gestolen worden en zeker niet openbaar gemaakt. Het belang van een goed en betrouwbaar wachtwoord ligt dus voor de hand.

Tips voor wachtwoorden:
Kies zoveel mogelijk karakters
Hoe meer karakters (letters en cijfers) je ingeeft, des te betrouwbaarder het wachtwoord. Meestal ligt het maximum aantal karakters op 14, probeer dit dus optimaal te benutten. 

Gebruik een zin en combineer met cijfers en leestekens
Beeld je een zin in die jij alleen kan weten. Combineer vervolgens die zin met cijfers en leestekens. Hoe meer combinaties je maakt tussen woorden, cijfers en leestekens, hoe minder kans je hebt om gehackt te worden.

Kies geen namen uit je directe omgeving
Kies niet voor de eigennamen van je ouders, broertjes, zusjes of huisdieren. Ook een woonplaats valt af te raden. Mensen uit je omgeving kunnen die gegevens immers eenvoudig ontfutselen. Je wilt toch ook niet dat je buurvrouw in je e-mailverkeer snuffelt?

Geen geboortjeaar of verjaardagen
Kies niet voor een combinatie van je geboortedatum of je verjaardag. Iedereen van je vrienden weet hoe oud je bent en op welke dag je je verjaardag viert. Deze data zijn overigens makkelijk te achterhalen en voor hackers is het dan ook een logische keuze om het eens met die gegevens uit te proberen.

Kies geen universele woorden
Kies geen woorden die in alle talen hetzelfde schrijven. Het zijn vaak gekozen woorden om wachtwoorden mee te vormen, maar ook om uit te proberen door hackers. Denk bijvoorbeeld aan computer, sex, game, internet of bank.

Geen opeenvolgende letters of cijfers
Letter en cijfercombinaties die elkaar opvolgen zijn makkelijke te onthouden, maar ook makkelijk te kraken voor hackers. Gebruik dus nooit combinaties als ‘azerty, ‘wxcv’, ‘1234’ of ‘6789’!

Wachtwoord testen:
Op de website van Microsoft kan je testen hoe sterk je wachtwoord scoort. Per karakter dat je ingeeft zal aangegeven worden of je wachtwoord zwak of sterk is. Naargelang meer karakters je ingeeft, hoe sterker je wachtwoord ook wordt. Testen kan via https://www.microsoft.com/protect/fraud/passwords/checker.aspx. 

 Howto: Wachtwoorden

Share

Gerelateerde Artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *