E-books wordt als de toekomst op het internet gezien. Meestal worden E-books aangeboden ter betaling via verschillende sites, echter zijn er ook bepaalde gratis varianten te vinden. Het lijkt misschien een behoorlijke klus, maar ook jij zelf kan een E-book ontwerpen. In deze how-to krijg je alle aspecten van een E-book aan bod met tevens enkele methodes om er zelf één te ontwerpen.
Wat is het?
Een E-book (of letterlijk vertaald e-boek) is een afgerond stukje tekst dat net als een gewoon boek verdeeld wordt in verschillende hoofdstukken. Echter volstaat een gewone afgeronde, doorlopende tekst niet om een E-book genoemd te worden. Een hoofdstukindeling, zoekfunctie en een bladwijzer zijn immers een vereiste. Het voordeel van deze boeken is dat ze door vele huidige media gelezen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een computer, laptop, palm PC, pocket PC, Blackberry of Smartphones; maar ook tal van andere gadgets lezen het formaat.
Informatie over mijn E-book
Misschien heb je de intentie om je E-book op de markt te brengen ter verkoop of beschouw je het meer als een lokmiddel voor potentiële klanten? In alle gevallen moet een E-book over de volgende aspecten beschikken:
– Paginanummers
– Een zoekfunctie
– Een duidelijk kopindeling
– Korte, maar dan ook pakkende teksten
– Een goedgekozen layout (= opmaak)
– Doorklikmogelijkheden binnen de E-book bij internetlinks
Een eigen E-book ontwerpen
In deze how-to zullen 2 verschillende methodes uitgelegd worden hoe je een eigen E-book kan ontwerpen. Beiden zijn ze gebaseerd op bestaande programma’s waardoor ze eenvoudig, snel en gebruiksvriendelijk zijn.
1. Adobe en Word
Binnen deze methode behandelen we het programma Adobe Acrobat. Noodzakelijk voor de aanmaak van een E-book is de aanwezigheid van de volledige versie van het programma. Daarnaast gebruiken we ook de gratis uitbreiding Adobe Digital Editions. Na in de installatie van de uitbreiding zullen er binnen Adobe Acrobat en Word automatisch enkele opties bijkomen. Zo kan je nu ook de optie “maak PDF document” aanklikken. Op die manier krijg je een PDF-document dat sterk lijkt op een professionele E-book. Het grote voordeel van deze optie is dat het gemakkelijk werkt en de gecreëerde hyperlinks ook daadwerkelijk meteen zullen werken in het E-book. Het grote nadeel van deze optie is dat je de volle versie van Adobe moet bezitten en deze relatief veel geld kost.
2. Via internet converteren
Via Word of een ander tekstverwerkingsprogramma kun je prima een opstel of brief typen. Echter kan je ook kopjes en hyperlinks invoeren waardoor je de opmaak van een E-book kunt nabootsen. Wanneer alles vervolgens in één document geplaatst staat, kan je het document kosteloos laten converteren naar een PDF-versie. Via de website http://www.convert.neevia.com kun je gratis 5 E-boeken per dag van Word naar een E-book formaat omzetten. De maximale grootte is echter wel 1 megabyte.