How-to: dataverkeer

How-to: dataverkeerElke website verbruikt een bepaald aantal dataverkeer of bandbreedte. Wanneer je een hostingpakket aangaat, zal de grote van dat dataverkeer één van de grootste criteria zijn voor welk type hostingpakket je prefereert. Deze how-to diept het begrip dataverkeerd verder uit.
 

Naast de betalende providers, kan je ook kiezen voor enkele gratis oplossingen. Er zijn gratis providers waar een limiet op zit en waarbij bij het overschrijden hiervan, de website op slot gaat. Daarnaast zijn er ook gratis providers zonder limiet en hoef je er dus niet op te letten. Een limiet wordt vrijwel altijd bepaald over een periode van één maand.

MB of GB?
Dataverkeer wordt altijd uitgedrukt in de begrippen Megabytes (MB) of Gigabytes (GB). Dit dataverkeer omvat alles van je website, dus zowel de scripts als afbeeldingen en downloadbare bestanden. Meer bezoekers betekent dus ook meer dataverkeer.  Zoals eerder aangehaald wordt er vaak een bepaald aantal opgegeven voor het dataverkeer dat bij een hostingpakket hoort. Dit is over het algemeen op te vragen via de standaard statistieken van de hostingprovider en wordt vaak aangegeven in het aantal KiloBytes terwijl in de omschrijving van het pakket het vaak in het aantal Gigabytes wordt aangegeven. Echter bestaat er hiervoor een simpel rekensommetje:
Neem het totale aantal KBytes en deel dit door 1024, daardoor bekom je het aantal MB’s. Wanneer je dat aantal dan door 1024 deeld, heb je het aantal Gigabytes.

Opletten op grotes.
Over het algemeen hoef je niet echt te letten op het dataverkeer van je website. Echter zijn bepaalde providers minder tevreden met ‘overtreders’ en belasten ze je maar al te graag met een rekening. Er zijn zelfs providers die de website op slot doen tot het eind van de maand.

Wat kan ik eraan doen?
1. Reken steeds uit hoeveel MB of GB je te downloaden zet op je website. Wanneer je bijvoorbeeld liedjes wil laten downloaden door je bezoekers, mag je dus rekenen op een aanzienelijk aantal dataverkeer. Ditzelfde principe geldt voor plaatjes of geanimeerde afbeeldingen en filmpjes.
2. Vermeid hot-linking. Hot-linking is een engelse term die wordt gebruikt voor jouw plaatjes die op andere hun websites worden gebruikt. Zo moeten de andere eigenaars het plaatje dus niet opslaan op hun server en vermeiden ze verbruik van dataverkeer. Hoe meer mensen hotlinken hoe meer dataverkeer er wordt omgezet wat hoog op kan lopen bij bijvoorbeeld downloads.

 How to: dataverkeer

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *