How-to: DVD’s en video’s maken

Om video’s in de best mogelijke kwaliteit op te slaan, is het noodzakelijk dat de video juist gecomprimenteerd wordt. Dit doe je via een zogenaamd codec-programma, een programma dat je video uitpakt en hem opnieuw inpakt in de juiste kwaliteit. Afhankelijk waarvoor je de video gaat gebruiken, verschilt de codec van de video. In deze how-to leer je welke codec’s er bestaan en welke programma’s daarbij kunnen helpen.

De geschiedenis en de inhoud van video’s
In de jaren ’90 werd kwam de Motion Picture Experts Group, vandaar de afkorting MPEG, met MPEG-1. Dit zorgde voor een standaard video in videokwaliteit en het juiste type voor mp3-bestanden. MPEG-1 wordt de dag van vandaag alleen nog gebruikt als je Video CD’s (VCD’s) wil maken. MPEG-1 werd opgevold door MPEG-2, het huidige type om DVD’s op te maken. Na MPEG-2 zou er vanzelfsprekend MPEG-3 moeten komen, echter werd dit type te snel opgevolgd door MPEG-4. Via MPEG-4 kunnen er XviD-bestanden aangemaakt worden. Je kunt het beste XviD gebruiken als je een film wilt maken die je op DivX-compatible spelers wil afspelen.

Bitrates
Naast de codec is ook de bitrate van de video belangrijk: hoe hoger de bitrate, hoe hoger kwaliteit en ook de grote van het bestand. De voorgeschreven bitrates voor de verschillende MPEG-’s zijn:
MPEG-2 – 3000 bitrate£
XviD – tussen 600 en 2000 bitrate
XviD – tussen 600 en 2000 bitrate
De kwaliteit van je type bestand zal automatisch hiermee veranderen. Deze varieert tussen de 1 en 30, met meestel een waarde tussen 3 en 8.

De praktijk
We hebben nu wel de theorie gehad, maar hoe gaat alles in zijn werk in de praktijk? We gaan nu eenvoudig een DVD maken met de MPEG-2 code voor een normale dvd.
1. Download AVI2DVD via http://www.trustfm.net/divx/SoftwareAvi2Dvd.php.
2. Installeer het programma en open het vervolgens.
3. Kies bovenin in stap 1 van het programma je taal.
4. Vervolgens duid je in stap 2 aan welk bestandtype je wil, DVD, VCD of SVCD, en selecteer waar je het bestand wil opslaan.
5. Kies daarna de gewenste codec, aangeraden wordt om de automatische codec te behouden.
6. In stap 4 kunnen we eventuele ondertitels voor de video toevoegen.
7. In stap 5 bestaat er nog de mogelijkheid om een menu te ontwerpen voor de DVD. Vervolgens klik je op ‘werk invoegen’ en rond je af met ‘GO!’.
Het programma zal nu automatisch een .iso-bestand aanmaken, dit kan je branden via bijna elk brandprogramma.

Let op: Zorg ervoor dat je de hele DVD of CD opslaat als een .iso bestand. Je kan simpelweg het isobestand niet als een normaal bestand op de CD/DVD branden!

How-to: DVD’s en video’s maken

 How to: DVD’s en video’s maken

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *