How-to RSS

Really Simpele Syndacation, of kortweg RSS, is een afstammeling van de XML-techniek. XML was de voorvader van de methode om nieuws tussen het internet en computers uit te wisselen. De RSS-functie wordt vooral gebruikt om nieuwsbrieven en nieuwsbrieven te verspreiden. Als je informatie van de website wil ontvangen moet je je enkel abonneren op de RSS-stroom van die website. Dit kan ofwel in een speciale RSS-Reader of in je internetbrowser. Deze Reader zal dan om de bepaalde periode kijken of er nieuwe nieuwtjes binnen de RSS gepost werden.

 

RSS ontvangen
Om RSS’en te ontvangen heb je twee verschillende methodes. Enerzijds heb je de RSS-Readers of programma’s die de RSS-berichten lezen. In dat programma moet je de RSS-stroom van de gewenste website ingeven en aantonen waar die te vinden zijn. Vaak vindt je op websites het logo van RSS terug. Wanneer je daar op klikt zal de informatie rond de RSS-functie die website verschijnen. Enkele programma’s waarmee je RSS-berichten kan openen en lezen:
http://www.rssreader.com
http://www.google.com/reader
http://www.rssreader.nl
http://www.feedreader.com

Naast de programma’s heb je ook in verschillende browsers reeds een ingebouwde RSS-Readers. Internet Explorer en Opera beschikken respectievelijk sinds versie 7 en 9 automatisch over. Ook voor de Firefox-browsers is er een RSS-Reader. Echter moet je daar een speciaal extra programma voor bij-installeren. Deze uitbreiding valt hier terug te vinden https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/5459.

RSS publiceren
Zoals aangehaald in inleiding, maakt RSS gebruik van de XML-techniek. Vanzelfsprekend staat RSS dus uitgedrukt qua opbouw in XML. De opbouw van een XML-document:

<?xml version=1.0>
<rss version=”2.0″>
<channel>
<title>De titel van je RSS-stroom</title>
<link>http://www.jelink.nl</link>
<description>De nieuwsstroom van jelink.nl</description>
<item>
<title>Nieuwsbericht 1</title>
<link> http://www.jelink.nl /eenpagina1.html</link>
<description>Hier komt de inhoud van nieuwsbericht 1</description>
</item>
<item>
<title>Nieuwsbericht 2</title>
<link> http://www.jelink.nl /eenpagina2.html</link>
<description>Hier komt de inhoud van nieuwsbericht 2</description>
</item>

Via dit voorbeeld herken je duidelijk de XML opbouw met titels en links. Afhankelijk van het aantal berichten op je XML-stroom zal het aantal nieuwsberichten dus aangepast worden. Meestal zijn het er nooit meer dan 10 of minder dan 5.

 

How-to RSS

 How to RSS

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *