Veilige modus

Wat is de ‘veilige modus’?
Via de veilige modus worden enkel de basisinstellingen van je computer geladen. Netwerkverbindingen worden niet automatisch ingeschakeld waardoor je dus op een ‘veilige’ manier in Windows kan werken. Op die manier kan je eventueel ongewenste malware verwijderen. Daarnaast is de veilige modus ook nog handig bij het zogenaamde ‘troubleshooting’. Dit houd in dat je bepaalde delen van je computer kan elimineren als oorzaak van een computerprobleem.

Types veilige modus
Bij Windows zijn er 3 vormen van de veilige modus.
Veilige modus: Bij deze vorm wordt er geen automatische netwerkverbinding gemaakt. Dit kan handig zijn bij het veranderen van bestandsnamen, verwijderen van malware of infecties op de computer tegengaan.
Veilige modus met netwerkmogelijkheid: Bij deze vorm krijg je wel netwerkverbinding. Zo kan je bijvoorbeeld je e-mails controleren of een online virusscan uitvoeren.
Veilige modus met opdrachtprompt:
Hierbij kan je vanuit de opdrachtenprompt acties uitvoeren.
Hoe start ik de computer in veilige modus op?

Opstarten in de veilige modus
Methode 1 (Windows XP, Windows Vista, Windows 7):
1. Sluit alle openstaande programma’s en browsers.
2. Klik op start, waarna je vervolgens bij bureauaccessoires ‘uitvoeren’ opent. Typ daar msconfig in en druk vervolgens op enter.
3. Klik in het scherm dat verschijnt op het tabblad ‘boot ini’. Plaats vervolgens een vinkje (v) bij ‘/safeboot’.
4. Klik vervolgens op oké, de computer zal na een aankondiging automatisch opnieuw opgestart worden.
De computer zal vervolgens automatisch opnieuw opstarten in de veilige modus. Wanneer je volgende maal niet meer in de veilige modus wilt werken, vink je opnieuw het vakje uit bij ‘/safeboot’. De computer zal daarna opnieuw in de ‘normale’ modus opstarten.

Methode 2 (Windows XP, Windows Vista, Windows 7):
Deze methode kan toegepast worden wanneer de computer niet meer opstart in de ‘normale’ modus.
1. Start de computer op.
2. Druk vooraleer het Windows logo op het scherm verschijnt, op de functietoets F8. Deze bevindt zich meestal bovenaan het toetsenbord.
3. Selecteer het besturingssysteem waarvan je wenst gebruik te maken via de pijltoetsen. Vervolgens druk je opnieuw op F8.
4. Selecteer in het volgende scherm opnieuw via de pijltoetsen ‘veilige modus’. Vervolgens druk je op enter.
De computer zal vervolgens na enkele flitsende zwarte beelden, opstarten in de veilige modus. De volgende maal dat je computer opnieuw opstart, zal dat automatisch in de ‘normale’ modus gebeuren. Je hoeft dus niet zoals in de voorgaande methode, het vinkje bij ‘/safeboot’ weg te halen.

Veilige modus

 Veilige modus

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Eén gedachte over “Veilige modus”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *