VP8, Google did no evil (this time)

Het heeft lang geduurd maar het grote gerucht is dan toch waarheid geworden. Google heeft op de Google I/O conferentie bekend gemaakt dat de VP8 Codec, die ze hebben binnen gehaald op het moment dat ze het video codec bedrijf On2 overnamen in augustus 2009, zal worden vrijgegeven onder een Open-Source (BSD stijl) licentie.

Dit is goed bericht voor iedereen die wel begreep dat h.264 eigenlijk geen optie was en dat o.a. Firefox er goed aan deed het niet te ondersteunen in een toekomstige HTML5 versie. Maar die ook besefte dat het Theora pad nu niet de beste weg was om in te slaan. Ja het is Open-Source en volgens velen zonder patenten. Maar is dat laatste wel zo en echt optimaal voor mobiele hardware is het ook (nog) niet.

Google, Mozilla en Opera hebben samen het WebM project gelanceerd. Dit project zal een video formaat gaan ontwikkelen dat geschikt is voor het web. Het project zal de Open-Source Matroska container als basis gebruiken om VP8 (Video compressie) en Vorbis (audio compressie) samen te voegen.

De laatste “Nightly builds” van Mozilla en Chomium zullen vanaf vandaag WebM ondersteunen. Opera heeft al een beta aangekondigd die dit ook doet. Voor de FFmpeg encoder/decoder zijn vandaag ook al patches uitgebracht.

Microsoft heeft aangekondigd dat zij VP8 ook zullen ondersteunen in IE9 als de gebruiker deze codec lokaal heeft geïnstalleerd. Dus niet direct uit de doos. Maar als je het gegeven meeneemt dat Google heeft aangekondigd dat ook YouTube dit WebM en VP8 gaat ondersteunen kun je wel begrijpen dat de meeste gebruikers die codec wel zullen installeren.

Adobe zit ook op de trein en geeft aan dat VP8 ook in Flash wordt mee gebakken.

Grote vraag is nu nog, wat gaat Apple doen. Die heeft tenslotte een dikke vinger in de h.264 pap.

Wie er meer over wil weten moet hier bij OSNews en hier bij Ars technica maar eens verder lezen, wel in het engels.

Het enige wat nu nog moet gebeuren is dat VP8 zo wordt verbeterd dat ook camera fabrikanten, zowel foto als video, deze codec gaan gebruiken. Als je dit verhaal leest dan wil je toch het zekere voor het onzekere? Ook al denkt Engadget het uit te kunnen leggen, zolang de genoemde zaken in de gebruikers licentie staan blijft de mogelijkheid open.

OSNN
Bronnen: OSNews en Ars technica

No related posts.

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *