Ashampoo Photo Optimizer FREE

De Duitse softwarefabrikant Ashampoo heeft een gratis versie van hun programma Photo Optimizer uitgebracht. Het betreft een fotobewerkingsprogramma waarin het automatisch optimaliseren van beelden centraal staat. Het stelt gebruikers in staat om afbeeldingen met één druk op de knop te verbeteren zonder dat er een handmatige ingreep nodig is. Het programma vereist dan ook geen fotografische kennis.

Ashampoo Photo Optimizer FREE is geschikt voor computers met Windows 10 (64-bit) of hoger en Microsoft Visual C++ 2015 x86 Redistributable. De werking is simpel: men kiest (Bestand >) Bestand toevoegen of sleept een beeldbestand naar het werkvenster van het programma om een foto te laden. Ook is het mogelijk om via (Bestand >) Map toevoegen een map met afbeeldingen te openen. In dat geval wordt het eerste beeld in het werkvenster geladen. Via de pijltjesknop rechtsonder van het beeld kan men onder het werkvenster thumbnails van de beelden in de desbetreffende map zichtbaar maken. Kies hier het te bewerken beeld en klik vervolgens op de oranje knop Auto-optimaliseren onder het beeld. Dat is alles. Het beeld wordt op een aantal punten, zoals belichting, witbalans, contrast, scherpte en dergelijk, nu automatisch verbeterd. Dankzij de multi-venster weergave (split-view) kan men vrij vlot de voor en na weergave van het beeld met elkaar vergelijken. Dit kan zowel horizontaal als verticaal gebeuren. Via het aanwezige pull-down menu (pijltje naar beneden naast Auto-optimaliseren) kan men er eventueel voor kiezen om gericht een aantal zaken automatische te laten corrigeren. Is men uiteindelijk tevreden met het resultaat, dan kan men het bewerkte beeld via de knop Opslaan bewaren.

Beeldbewerking

Verdere beeldverwerking kan worden toegepast door middel van de menu-opties De basis, Correctie en Gezicht. De optie De basis biedt gereedschappen om beelden te roteren, spiegelen, vrij roteren, bijsnijden, formaat wijzigen en het beeld verwijderen. De getoonde opties watermerk plaatsen en tekst toevoegen zijn alleen in de betaalde versie beschikbaar. Via Correctie kan men onder andere de helderheid, het contrast, de kleurverzadiging, de kleurtemperatuur en de tint door middel van schuifbalken handmatig aanpassen. De optie Lichtcurven biedt schuifbalken voor het aanpassen van de schaduwen, middentonen en hooglichten. Via Kleur kan men een beeld omzetten naar sepia, grijstinten of inverteren. Via Bijsnijden kan men een beeld vlot naar een gewenste standaardverhouding, te weten 2:3, 4:5, 1:1, 16:9 of 4:3, bijsnijden of gewoon vrij bijsnijden. Het gereedschappen Verscherpen bezit een schuifbalk (van 0 tot en met 50) voor het scherper maken van een beeld. De hier eveneens getoonde opties Horizon Rechtzetten, Perspectief en Groter repliceren zijn alleen in de betaalde versie beschikbaar. Via de optie Gezicht is alleen het gereedschap Vlekken verwijderen beschikbaar. De gereedschappen Rode Ogen Verwijderen en Tanden witten zijn in de gratis versie niet beschikbaar.

Afdrukken

Dat geldt ook voor bijna alle opties in de menu’s Effecten, Manipuleren en Exporteren. In het menu Effecten is alleen de optie Auto-Optimaliseren beschikbaar. Via een schuifbalk kan men hier zelf de sterkte instellen. In het menu Manipuleren zijn alleen de opties Adaptive Vervagen en Verdelen beschikbaar. Ook hier kan men behulp van een schuifbalk zelf de sterkte van het effect instellen. Via Exporteren kan men alleen het bestand Afdrukken. Via de knop Opslaan kan men het bewerkte beeld op de gebruikelijke wijze opslaan in een map op de computer. Handig zijn ook de knoppen Ongedaan maken en Alles ongedaan maken. Op die manier kan men gedane bewerkingen vrij eenvoudig terugdraaien. Via de optie Algemene opties (het radertje) kan men een aantal instellingen, zoals de kwaliteit van de JPEG-beelden en een opslagmap voor back-ups vastleggen. Al met al zijn er voldoende opties om een en ander naar eigen inzicht in te stellen.

Conclusie

Ashampoo heeft men Photo Optimizer Free een handig programma op de markt gebracht waarmee beelden snel en effectief kunnen worden geoptimaliseerd. De gebruikersinterface is logisch, zodat er geen enkele leercurve is en iedereen er vrij vlot mee uit de voeten kan. Grootste pluspunt: het programma kost niks. Ons advies: download het programma en probeer het eens uit. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Het bericht Ashampoo Photo Optimizer FREE verscheen eerst op Breekpunt.nl.

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *