How-to: Zoekmachines

How-to: ZoekmachinesZoekmachines hebben een centrale rol binnen ons leven. Beeld je in dat je informatie moet winnen voor school of werk rond een bepaald onderwerp, welk middel gebruik je daar dan voor? Precies, zoekmachines. Door middel van deze how-to tonen we aan op welke elementen je moet letten tijdens het zoeken.


1. De trefwoorden:

Het succes van een zoekopdracht begint bij de keuze van de trefwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar het woord ‘internet’ zal je ontelbare websites terug vinden. Probeer dit zo te preciseren dat het louter om je zoekopdracht gaat, bijvoorbeeld ‘internetsnelheden’. Wanneer je niets functioneels vindt kan je steeds kiezen voor synoniemen van bepaalde woorden, zo vermijd je toch steeds de talloze onbelangrijke websites.

2. Zoeken in andere talen:
Vaak zijn er veel meer bronnen aanwezig in grotere wereldtalen. Daarom is het handig om te zoeken in het Engels. Kies daarbij binnen de zoekmachine voor ‘zoeken op het internet’, in plaats van in je eigen taal. Wanneer je ook op zoek bent naar meerdere sleutelwoorden is het handiger om Engelse tussenwoorden in te geven in plaats van Nederlandstalige. Door middel van ‘internetspeed and internet’ zal je veel meer terugvinden dan via ‘internetsnelheden en internet’. Bovendien wanneer een pagina enkel één van de woorden bevat, dan zal deze pagina niet worden opgenomen in de lijst met resultaten. Via deze methode zal het aantal onnodige pagina’s drastisch teruglopen. Naast ‘and’ is er ook nog het woord ‘exclude’. daarmee kan je bepaalde webpabina’s uitsluiten binnen je zoekresultaten. Bijvoorbeeld ‘Internetspeed not Belgacom’.

3. Vermijd lidwoorden:
Lidwoorden staan er bijna in alle website’s op het internet. Daardoor is het aantal zoekresultaten ook gigantisch veel groter dan wanneer je alleen zoekt met sleutelwoorden.

4. Welke zoekmachines zijn er?:
AltaVista: http://www.altavista.com
Excite: http://www.excite.com
Google: http://www.google.com
Hotbot: http://www.hotbot.com
Infoseek: http://www.infoseek.com
Lycos: http://www.lycos.nl
Magellan: http://searcher.mckinley.com
WebCrawler: http://www.webcrawler.com
Yahoo!: http://www.yahoo.com

 How to: Zoekmachines

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *