Van Red Hat mogen we weer naar Microsoft terug

Red Hat heeft 3 november zijn “Red Hat Enterprise Virtualization Hypervisor” en “Red Hat Enterprise Virtualization Manager” vrij gegeven. De manager ziet er gelikt uit en de mogelijkheden zijn ook zeer uitgebreid te noemen. Op http://www.europe.redhat.com vindt je lees en kijk materiaal. Wat mij opviel was dat bij de filmpjes alleen de interface van de manager zichtbaar was en niet de browser die werd gebruikt. “Dat hoeft toch ook niet, het gaat toch om wat je kunt doen met de applicatie?” hoor ik je nu denken. Maar dat zou je niet zeggen als je wist dat tijdens de beta fase bekend werd dat de manager nu alleen nog op een MS Windows server draaide en dat Internet Explorer met .NET extensies nodig waren om de manager te kunnen gebruiken. Dus op de cliënt was ook een MS Windows OS nodig.

Vervolgens dus ook maar eens de pdf bestanden door genomen en inderdaad, ook nu is nog steeds een Windows server nodig om de manager te draaien en een Windows cliënt om de interface te kunnen benutten. Dit is een grote misser van Red Hat die altijd Open-Source en platform onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan.

Het blijkt dat dit een erfenis is van de overname van Qumranet. Maar waarom brengt Red Hat het nu dan al naar buiten? Ze dwingen op deze manier een “Linux only” bedrijf om MS Windows naar binnen te brengen. En hoe moet dit naar managers gebracht worden die net overtuigd waren om Microsoft de deur uit te doen en volledig op Open-Source over te gaan. Ik ben toevallig in de laatste positie op dit moment. De managers zullen nu gaan zeggen “Tja als Red Hat ook al niet zonder Microsoft kan….”.

Natuurlijk, Red Hat heeft wat in te halen op de virtualisatie markt. Maar had dan (nog) meer energie in het http://ovirt.org/ project gestopt.

Hopelijk komt Red Hat heel snel met een op Linux gebaseerde oplossing voor de “Red Hat Enterprise Virtualization Manager” want een aantal klanten zal MS Windows niet weer naar binnen rijden op server en desktop alleen maar om hun virtualisatie oplossing te kunnen gebruiken. Zo verlies je klanten en markt bij de introductie van je product.

Persoonlijk keek ik er naar uit, maar voor ons is het dus op dit moment zeker nog geen optie.

Michel
OSNN

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *