De diepte in met Bas de Lange

In de serie “de diepte in” laten wij kopstukken van de Nederlandse Open-Source gemeenschap aan het woord over het Open-Source project waar zij aan werken of het bedrijf dat ze runnen. Deze keer gaan we de diepte in met Bas de Lange van de Nederlandse SoftwareFreedomDay zaterdag 13 en 20 september 2008! “Bringing softwarefreedom to a street near you!”

diepte-bas1

1. Vertel eens kort over jezelf, wie ben je, wat doe je en hoe ben je in de Nederlandse Open-Source wereld in het algemeen en bij SoftwareFreedomDay en Syllable in het bijzonder, betrokken geraakt.

Ik ben Bas de Lange, ben actief sinds eind 2003 binnen de FLOSS-wereld nadat ik in het najaar 2003 aanwezig was bij de OpenOffice.org gebruikersdag. Alles begon in feite met een verwijzing naar een nieuwsartikel over quantum computers op Slashdot in lente 2000. Daar las ik allerlei verhalen over vrije software en Linux.

2. Leg eens uit wat SoftwareFreedomDay precies is, of wil zijn?

SoftwareFreedomDay is een wereldwijde viering van vrije software en opensourcesoftware en aanverwante technologie�n. Het doel van deze dag is om het wereldwijde publiek bekender te maken met vrije software en opensourcesoftware van goed kwaliteit in het onderwijs, overheid en in het bedrijfsleven. Teams van vrijwilligers organiseren jaarlijks wereldwijd in hun lokale omgeving activiteiten om het publiek bekender te maken met deze technieken. In Nederland wordt sinds 2004 jaarlijks de Nederlandse SoftwareFreedomDay geviert. Myckel Habets van het Local Open-Source Cluster Leiden nam daar indertijd hier in Nederland het initiatief toe. Zie voor meer: http://www.softwarefreedomday.org

3. Jij hebt vorig jaar de SoftwareFreedomday in Nederland georganiseerd en dat doe je dit jaar weer, hoe ben je daar toe gekomen en waarom ga je het dit jaar weer doen?

Ik vind het leuk! :) Graag wil ik wel vermelden dat de NLLGG, NLUUG i.s.m. de SoftwareFreedomDay.eu-organisatie ook een SoftwareFreedomDay organiseren in Utrecht http://www.nllgg.nl/sfd_2008 , en dat Clubnix er een organiseert in Den Haag http://www.clubnix.net/index.php/20_Sep_2008 .

4. Ben je ook betrokken bij Software Freedom International (SFI) de internationale tak? En op welke manier? Wat houd de SFI eigenlijk in?

Ik ben niet betrokken bij de internationale tak van Software Freedom International. SFI is een non-profit bedrijf uit de Verenigde Staten, welke als doel heeft de Software Freedom Day wereldwijd te coordineren en in goede banen te geleiden.

5. Er is nu ook een http://www.softwarefreedomday.eu/ een website die als ik het goed heb ook door jou wordt beheert. Kun je daar wat meer over vertellen?

http://www.softwarefreedomday.eu is bedoelt als een portal naar alle SoftwareFreedomDay-initiatieven in voorlopig de Nederlandse regio.

6. Hoeveel mensen werken eigenlijk mee aan SoftwareFreedomDay.nl en SoftwareFreedomDay.eu? En wat is jou taak daar precies in?

Aan de SoftwareFreedomDay.nl en SoftwareFreedomDay.eu als zijnde de websteks werken op dit moment twee mensen mee, te weten Kaj de Vos en ik zelf. Aan de SoftwareFreedomDay-initiatieven werken allerlei mensen mee. Myckel Habets begon er mee in 2004, Virginie Moerenhout en Ferdinand Francino van TOSti Tilburg ( in 2004 in 2005 ) organiseerden in 2004 en 2005 samen met nog vele anderen zoals Jasper Lievisse Adriaanse, Johan Vromans (nog vele anderen waaronder ik zelf), In Hoorn heeft de LinuxHoorn-groep in 2005 http://www.linuxhoorn.nl ook een Software Freedom Day georganiseert. In 2006 heeft de NLLGG hun faciliteiten beschikbaar gesteld om SoftwareFreedomDay 2006 te organiseren (zie hier en hier ), en in 2007 is er in samenwerking met de NLLGG SoftwareFreedomDay 2007 georganiseert (zie hier en hier en hier en een video hier ). Mijn taak/rol is vaak het sociaal netwerken, en daarmee regelen van sprekers, projecten op de bazaar etc.

7. Heb je hier nog hulp bij nodig en wat voor hulp kun je gebruiken?

Ik heb hier zeker nog hulp bij nodig. Eigenlijk is alle soort hulp welkom, zaalwachters, mensen die publiciteit verzorgen, mensen die de videocamera ter hand nemen en opnames maken tijdens de dagen, mensen die voorafgaand en tijdens de dag zelf interviews afnemen met de sprekers, projecten etc. Mensen die tijdens de dag de ‘technische dienst’ willen vormen, draadloze netwerken aanleggen. Sponsoring om zo de zaal huur/onkostenvergoedingen te betalen. Stuur mij a.u.b. een bericht op bas@softwarefreedomday.euDit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Ook zijn mensen natuurlijk welkom om zelf een SoftwareFreedomDay te organiseren!

8. Jij bent iemand die wij van opensourcenieuws al een aantal jaar kennen als een echte netwerker, iemand die mensen in de Nederlandse Open-Source wereld aan elkaar voorstelt en koppelt. Daar zijn wat ons betreft in de loop der jaren mooie interviews uit voort gekomen. Wat vind je eigenlijk van de Nederlandse Open-Source wereld? Is er voldoende innovatie, onderling contact en samenwerking? Zijn er dingen waarvan jij denkt dat ze anders, beter zouden kunnen en zo ja hoe en waarom?

Ik vind het jammer dat ik op de meeste bijeenkomsten toch voortdurend dezelfde mensen en projecten tegen kom, en er relatief weinig kruisbestuivingsbijeenkomsten zijn tussen de verschillende ‘open’ domeinen (het bekende rijtje oss,opencontent, open standaarden etc.). Er is voldoende innovatie, maar die moet je dan wel willen zien, verder is er weinig onderling contact tussen de verschillende groepen en de samenwerking verloopt ook niet altijd vlekkeloos. Meer kruisbestuiving zou goed zijn, dit door meer naar andere projecten te kijken, en wat daar al voor nuttigs tussen zit. De communicatie is, ook als ik naar mij zelf kijk, nog wel eens voor verbetering vatbaar.

9. Jij bent over het algemeen goed op de hoogte van allerlei mooie Open-Source initiatieven. Van welke denk jij dat dat wel eens onze kijk op Open-Source zou kunnen veranderen?

Op dit moment zijn dat de vele opengeodata-initiatieven rond OpenStreetMap: “OpenStreetMap is een project dat voor geo-data probeert te bereiken wat Wikipedia heeft bereikt voor encyclopedische data: een vrij beschikbare en vrij aanpasbare bron aan informatie.” is wat mij betreft een erg veel belovend initaitief.” Neem bijv. http://www.openrouteservice.org “Routing with user-generated, collaboratively collected free geodata. This service is based on open standards by the Open Geospatial Consortium (OGC).” Dit OpenRouteService is nu alleen van toepassing op Duits grondgebied, maar er zit een Nederlandse variant aan te komen! (Horen jullie zeker nog meer over!)

10. Je zet je ook heel erg in voor Syllable waarover later hopelijk ook nog een interview zal verschijnen. Wat is het dat je daar zo in aantrekt?

Het feit dat het Syllable-project, ondermeer door toepassing van het uitgangspunt ‘Keep It Simple, Stupid’, allerlei dingen die met andere systemen onmogelijk leken, mogelijk maakt.

11. Zijn er nog meer van dit soort initiatieven waar je je voor inzet?

Aangezien ik vaak zeer geinteresseerd ben in nieuwe initiatieven, en graag sociale netwerken probeer te creeren tussen al die initiatieven, is dit heel breed, en lastig af te bakenen voor welke initiatieven ik mij in zet. Sinds kort ben ik lid van het bestuur van de OpenDoc Society, en zal daarvoor dus extra mijn best doen.

12. Is er nog iets wat je de lezers van OSNN wilt laten weten wat je verder van belang vindt?

Op zaterdag 20 september 2008 vindt er in Utrecht bij de NLLGG, NLUUG i.s.m. de SoftwareFreedomDay.eu-organisatie ook een SoftwareFreedomDay plaats, zie voor de laatste info daarvoor deze webstek: http://www.nllgg.nl/sfd_2008 , en in Den Haag organiseert ClubNix dan ook een SoftwareFreedomDay, zie: http://www.clubnix.net/index.php/20_Sep_2008 .

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Share

Gerelateerde Artikelen:

  • Geen gerelateerde artikelen gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *